tradičné čínske jedlo

Autor: Zhihong Li | 29.7.2012 o 22:08 | (upravené 29.7.2012 o 22:43) Karma článku: 0,00 | Prečítané:  85x

Jedlo je základnou ľudskou potrebou. Vďaka odlišnému prírodnému prostrediu má každý národ svoje osobitné jedlo. Čína je rovnako ako Slovensko tradičnou poľnohospodárskou krajinou a hlavná strava sa sklada z múky a zeleniny. Na rozdiel od Slovenska sa v Číne pastierstvo vyskytuje len v okrajových oblastiach, hlavne vo Vnútornom Mongolsku. Preto v Číne skoro nie je syr a mliečne výrobky. V minulosti bolo mlieko  hlavne pre deti a nemocných, bežne se nepilo. V súčasnosti to už je inak, pre mnohých ľudí sa mlieko stalo súčasťou každodenného jedálnička. Číňania sú ľudia, ktorým na jedle veľmi záleží. Skoro každý sviatok má svoje jedlo a taktiež je rozdiel medzi severom a juhom.

 

Teraz by som chcela predstaviť tri najtypickejšie čínske sviatky a jedlá. Najprv je zongzi, ktoré se je na Duanwujie (5. dňa 5. mesiaca lunárneho kalendára). Duanwujie je pripomienkou básnika Qu Yuana, ktorý pred dvetisíc rokmi spáchal samovraždu. V ten deň ľudia hádzali varenú ryžu zabalenú v listoch do vody, aby ryby nezožrali básnikovo telo. Samozrejme, teraz už nehádžu a plnku taktiež obohatili o rôzne druhy mäsa a zeleniny.

zongzi.jpg

Druhý je yuebing (mesačný kolač). Je okrúhly a pomerne hrubý. Jeho tvar pripomína mesiac a symbolizuje rodinu pohromade. Jedia ho na sviatok Zhongqiu (Stred jesene). Je to rodinný sviatok, na ktorý by ľudia nemali byť mimo domova, mali by byť u svojich rodičov. Kôrka yuebingu sa robí z cesta podobného listovému s plnkou pečenou v rúre. Plnka je veľmi pestrá, robí sa z mäsa, šunky, plodov mora i sladkostí. Najbežnejšou je plnka s piatimi orieškami a sladkou kašou z červenej fazule.yuebing.jpg

Posledným a najdôležitějším sviatkom je Chunjie, tzv. čínsky nový rok. Je prvého dňa prvého mesiaca lunárneho kalendára a vtedy sa jedia jiaozi. Najprv z múky zamiesime cesto a potom pripravíme plnku. V plnke môžeme rôzne kombinovať mäso so zeleninou. Pripravené cesto vyvaľkáme na tenkú placku a z nej vykrojíme kolieska s priemerom asi šesť centimetrov. Naplníme jednotlivé koieska plnkou a pritisneme okraje. Tak vzniknú pirôžky, ktoré sa varia vo vode asi pätnásť minút.

Jiaozi obyčajne robí celá rodina spolu v poslednom dni roku a po polnoci ich začínajú jesť. V dnešnej dobe sú ľudia čím ďalej netrpezlivejší, nechcú absolvovať zdĺhavú prácu, často kupujú hotový tovar. Prakticky všetky tradičné jedlá môžeme kúpiť v obchodě. To je síce pohodlné, ale ja si myslím, že akonáhle sa rituál stane súčasťou denného života, stráca svoj zmysel a takto sa sviatky postupne menia na bežné dni.

jiaozi.jpg

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Exminister z nástenkového tendra kontroluje v Žiline mestský podnik

Hlavní aktéri nástenkového tendra dnes žijú bežným životom. Napriek obžalobe a hrozbe dlhoročného trestu má byť jeden z nich prvkom verejnej kontroly.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

KOMENTÁRE

Lepší príklad podvádzania pri tendroch by nevymyslel ani Matovič

Po rokoch idú nástenkári pred súd.


Už ste čítali?